Yeni Düzenleme İle Çalışma Muafiyeti Süresi
Çalışma izni muafiyeti, Bakanlık tarafından düzenlenen resmi bir belgeyle, yabancıların belirli şartlar altında Türkiye’de çalışma izni almadan çalışma yapabilmelerine ve burada ikamet edebilmelerine imkân tanıyan bir düzenlemedir. Bu düzenlemeye yönelik değişiklikler 15 Ekim 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile yapılmıştır.
Yapılan bu değişiklikle birlikte, ekonomik, sosyo-kültürel ve teknolojik alanlar ile eğitim konularında Türkiye’ye önemli hizmet ve katkı sağlayabilecekleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca bildirilen yabancılar üç yıla kadar çalışma izni muafiyetinden faydalanabilecektir. Daha önce 6 aya kadar uygulanan çalışma izni muafiyet süresi üç yıla kadar uzatılmıştır.
Yeni düzenleme, insani ikamet izni ve geçici koruma altında bulunan yabancılar ile Türkiye’den başka bir ülkeye geçmek amacıyla gelen yabancıların da muafiyetten faydalanmalarına olanak tanımaktadır.
Bir diğer önemli düzenlemeyle de; Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının uygun görüşü alınarak, daimî basın kartı kapsamındaki yabancı basın mensuplarının, görev süreleri boyunca çalışma izninden muaf tutulmalarını sağlamaktadır.
Ayrıca, profesyonel yabancı sporcular, antrenörler ve diğer spor personeli için de spor meşruhatlı vize alma zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu kişiler, federasyonlar veya kulüplerle yapmış oldukları sözleşme süreleri boyunca, çalışma iznine gerek olmaksızın Türkiye’de çalışabileceklerdir.
Yönetmelikteki bir diğer değişiklik ise, 49. maddenin üçüncü fıkrasına yöneliktir. Bu değişiklikle, yurt içinden yapılacak çalışma izni muafiyeti başvurularının, yabancının Türkiye’de yasal olarak bulunduğu süreler içinde yapılması gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren en geç 30 gün olarak uygulanan süre sınırı kaldırılmıştır.
Son olarak, Yönetmeliğin 53. maddesinde yapılan değişiklikle, 48. maddedeki muafiyet türleri için başvuru süreleri sınırlandırılmıştır. Yabancılar, bazı muafiyetlerde 6 ay, bazılarında ise 12 ay geçmeden tekrar başvuru yapamayacaklardır. (I) bendi kapsamındaki muafiyetlerde başvuru süreleri takvim yılına göre hesaplanacaktır. Ayrıca, insani ikamet izni veya geçici koruma statüsündeki kişiler, normal çalışma izni prosedürlerinden istisna tutulacak ve bu kişilere yalnızca ilgili düzenlemeye uygun çalışma izni muafiyeti bilgi formu verilecektir.